Wednesday, January 24, 2007

Mai departe...

Peulla – Ensenada

De la Peulla am luat un alt ferry (doar sintem in Districtul Lacurilor) pe superbul lac Todos los Santos. Dupa vreo ora jumate am ajuns pe malul celalalt. Initial voiam sa pedalam pina la Puerto Varas dar pe drum ne-a furat peisajul si am decis sa innoptam la Ensenada – un mic satuc ascuns printre munti. Drumul nu a avut prea multe urcusuri si nici mult trafic. Pe tot parcursul vedeam in departare silueta impresionanta a vulcanului Osorno.

Ensenada – Peurto Varas (45 km)

Pe la 8 dimineata am pornit incetisor spre Puerto Varas – un alt orasel turistic, dragutel. Am decis sa raminem peste noapte, desi nu ne mai desparteau decit vreo 24 de km de Puerto Montt – orasul de unde trebuia sa luam avionul la Puerto Natales si unde se termina escapada noastra ciclista. La Puerto Varas am gasit o camera la o nemtoaica. In aceasta zona in Chile este plin de emigranti nemti – inclusiv arhitectura locurilor cit si specialitatile de patiserie poarta amprenta lor. Casa nemtoaicei era brici – cel mai fain loc in care am dormit pina acum in calatoria noastra in America de Sud. Casa ei se distingea printr-o atentie deosebita la detalii. De la curatenia ireprosabila a camerei, la perdelute, picturile de pe pereti, lucrusoarele, cartile – intregul parfum al casei. Iar micul dejun in dimineata urmatoare a fost desemenea la inaltime – sandwichuri cu salam si brinza si – punctul forte – o tarta de zmeura de neuitat. Ca o paranteza – in toate locurile in care am stat pina acum, micul dejun se reducea la ceai/cafea, paine (in diferite stadii de uscaciune) si dulceata cu margarina/ (rar) unt. Singura faza la care nemtoaica ne-a tras clapa a fost cind ne-a incasat pentru spalatul hainelor. Dupa vreo 7 zile prin salbaticiune toate toalele ne erau murdare si ea s-a oferit sa ni le spele. Noi nu am intrebat cit costa si l-a sfirsit ne-am trezit cu o nota de plata de 13.000 ($26!). Dar asta e – macar miroseam amindoi a parfum proaspat...for a change!:)

Puerto Varas – Puerto Montt (22 km)

De dimineata am pornit spre Puerto Montt, cum am spus ultimii km din calatoria noastra cu bici in Districto de Lagos. Am trecut printr-un orasel groaznic de industrial – Alerce – cu case din tabla alba care se insiruiau identice de-a lungul strazilor murdarele. Intrarea in Puerto Montt n-a fost insa cu nimic mai spectaculoasa. Traficul era mult si poluant, ziua mohorata si vintul destul de puternic. Planul era sa dormim o noapte la Puerto Montt si a 2-a zi sa luam un avion la Punta Arenas. Bicicletele voiam deasemenea sa le lasam aici si sa mergem pe munte in Torres del Paine si in sudul Patagoniei doar cu citeva haine si cortul. Dupa citeva incercari nereusite am gasit in final un hospedaje cocotat pe un virf de deal atit de abrupt ca a trebuit IARASI sa impingem toaclele! (da’ nu-i nimic erau ultimii 500 de metri :) Am lasat si bicicletele aici si a doua zi am luat avionul la Punta Arenas – pe malul strimtorii Magelan.

No comments: