Saturday, December 30, 2006

Uyuni

Toata lumea spunea cind auzea ca mergem la Uyuni – frio, mucho frio! Ghidul era cel mai nemilos: un orasel urit, in care nu ai nimic de facut, unde bate vintul si e frig...in alte cuvinte ni se sugera in politicoase perifraze sa o taiem cit mai repede de acolo. Cu aceste pre-impresii nefavorabile am descins cu oarecare teama si asteptari sa gasim sfirsitul lumii in acest orasel la 20 de km de Salar de Uyuni (desertul de sare) pe care voiam sa-l vizitam timp de vreo 3 zile. Pentru Mircea, Salar de Uyuni reprezenta atractia numarul unu din Bolivia, asa ca o trecere prin Uyuni era obligatorie daca voiam sa vedem salar-ul.
Am decis iarasi sa luam un autobuz de la Sucre pina la Uyuni (cam 380km). Vedeti ca pina la urma plimbatul cu bicicleta prin Bolivia s-a rezumat mai mult la scurte escapade prin orase si in jur. Am decis astfel, pentru ca era totusi o tara complet necunoscuta, cu lungi distante intre orase si pe parcursul carora satele saracute si destul de rare nu prea ofereau mincare si mai ales conditii de cazare.
Si asa dupa mai mult de 200 de km de gonit intr-un autobuz foarte poluant pe un drum nepavat si intr-un peisaj desertic si nelocuit am ajuns in indepartatul Uyuni. Dar bineinteles ca atunci cind te astepti sa gasesti dezastru esti intimpinat de (exact) opusul… In acea seara placuta de decembrie, Uyuni parea chiar dragutel. Vintul rau famat era mai mult o briza placuta (e adevarat ca s-a intetit mai spre seara), casute dragutele si ingrijite, un parc dragut... Putin confuzi, ne-am dat jos din autobuz, am descarcat bicicletele si le-am incarcat cu bagaje si ne-am apucat sa cautam o camera pentru acea noapte. Am gasit in final, dupa vreo 4 incercari, o camera simpluta si mititica cu baie comuna, la infimul pret de 30 de bolivianos (cam 3 dolari!). Ah! apa in Uyuni este la portie – o zi da, o zi nu iar apa calda este numai dimineata, timp de 2 ore. Bineinteles ca noi am prins ziua cu ‘niet’! Si totusi mi-a placut Uyuni. A doua zi de dimineata, ne-a intimpinat un soare cald si prietenos asa ca oamenii din acest orasel. Astazi pornim intr-un tur de 3 zile in care vom traversa desertul de sare si apoi toata partea de sud-vest a Boliviei. Dupa care ne gindeam sa trecem in San Pedro de Atacama (Chile).

No comments: