Tuesday, May 29, 2007

Lhasa – Shigatse: o portie de ciclism pe platoul Tibetan

Am ajuns in Lhasa cu avionul, zbor direct din Chengdu. Am avut noroc sa reusim sa obtinem permisul de intrare, avind in vedere ca la ora actuala strainii nu mai au voie sa intre in Tibet din cauza unor demonstratii de independenta pornite de niste turisti americani la inceputul primaverii.

Lhasa este un oras foarte interesant. La intrare te intimpina arhitectura chinezeasca, oarecum modernista si lipsita de inspiratie. Centrul vechi este insa o alta poveste: parca intri in lumea lui Sadoveanu. Oameni cu fete muncite, in haine groase de lina, cu cusme pe cap, femei cu copii legati in spate, fumuri si mirosuri de tot felul de mirodenii, cintecul in surdina al calugarilor tibetani...Este o lume care va apune dar pe care am savurat-o din plin in cele citeva zile petrecute in Lhasa. Intr-o zi rece si ploioasa am vizitat Potola Palace, manastirea imensa care troneaza in Lhasa.

Dupa ce ne-am reacomodat cu altitudinea am inceput sa planuim calatoria cu bicicleta. Si iata ce-a iesit. Calatoria a tinut cu totul 7 zile. Punctele de rezistenta au fost cele doua virfuri: unul de 4700 de m. (Kamba La) si al doilea de 5010 m. (Karo La). Decamdata veti savura textul si apoi voi adauga pozele.

No comments: